Medical Taping

Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen: mensen met van die gekleurde tape op benen, schouders of rug. De sportliefhebber is er waarschijnlijk al bekend mee. Maar ook bij niet-sporters pas ik regelmatig medical tape toe.

 
Wat is dit voor tape en hoe het precies werkt?

Medical- of elastisch tapen, is een bepaalde manier van tapen, waarbij spieren worden ondersteund in hun functie. De grondlegger is de Japanner Kenzo Kase. In de jaren ’70 was zijn uitgangspunt dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging, maar ook van belang zijn voor je lichaamstemperatuur, bloed- en lymfecirculatie en daardoor lichamelijke problemen voorkomen of genezen. Hij ontwikkelde een tape die lijkt op de menselijke huid. Elastisch- met dezelfde rekbaarheid als de huid, om op die manier pijnlijke spieren en gewrichten te ondersteunen en lichamelijke functies te verbeteren, zonder het lichaam in haar bewegingsmogelijkheden te beperken. Er zijn vele verschillende soorten merknamen, allemaal met vergelijkbaar felgekleurd uiterlijk en functie. In mijn praktijk maak ik gebruik van het merk CureTape.

 

Ik zet de tape graag in bij klachten aan het bewegingsapparaat;  om gewrichten te ondersteunen, spierspanningstoename óf juist afname te realiseren, om de houding te corrigeren, om zwellingsreductie te bevorderen en om pijn te verminderen. Je klacht zal weliswaar niet sneller genezen- het is geen geneesmiddel, maar het weefsel onder de tape zal wel beter regenereren. Omdat je pijnprikkel wordt weggenomen, zal je evenwichtig bewegen en je niet verhouden. Hierdoor voorkom je pijnklachten elders in je lichaam.

Medical taping is dus enorm veelzijdig. De tape is gemaakt van katoen en daardoor huidvriendelijk en ventilerend en ook te gebruiken voor mensen met een pleisterallergie. Met de speciale pré-tape spray zorg ik ervoor dat je tape minimaal een week kan blijven zitten. Je kunt er gewoon mee douchen, sporten en zwemmen.