Dry Needling

Overgewaaid uit Canada en inmiddels al weer jaren toegepast in Nederland. Dry needling is een effectieve manier om pijnklachten te bestrijden.


Bij dry needling worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Er wordt gebruik gemaakt van een ‘droge’ (dry) steriele acupunctuurnaald- er wordt dus geen vloeistof in de spier ingebracht. Alhoewel er gebruik gemaakt wordt van acupunctuur naaldjes, is het niet hetzelfde als acupunctuur; dry needling werkt op specifieke punten in de spieren (triggerpoints) en is geen energie behandeling.


Een triggerpoint is een verharding in een spier, die naast lokale drukpijn vaak ook vaak pijn op afstand veroorzaakt (referred pain). Ik zal op zoek gaan naar deze pijnpunten, omdat ze de hoofdzaak kunnen zijn van de klachten. De naaldjes geven bepaalde sensaties weer; het zetten van het prikje voel je bijna niet, maar eenmaal geplaatst en bewogen ervaar je daarna wellicht een warm, vermoeid, zwaar of stromend gevoel. Als ik het juiste triggerpoint heb gevonden, kan dat een ‘twitch’ veroorzaken; de spier spant zich even kort aan. Daarna ontspant de spier zich meestal direct. Per aanprikplek gebruik ik één naaldje en het naaldje laat ik daarna op die plek staan. In een gesprek (anamnese) vooraf bepalen we of dry needling geschikt is voor jouw specifieke klacht en situatie. Ik vertel je nogmaals wat je mag voelen, welke spieren ik aanprik en wanneer ik het naaldje plaats. Tijdens de behandeling zijn we ook continue in gesprek. Op die manier kan ik bepalen of de behandeling effectief is en je belastbaarheid monitoren. Voor veel mensen is dry needling namelijk best pittig om te ondergaan. Het zou vervelend zijn als je na een behandeling nooit meer een dry needle sessie aan zou durven. Het belangrijkst is namelijk om te ervaren dat je klachten er echt van kunnen verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.


Na de behandeling voel je spierstijfheid in het gebied waar ik je aangeprikt heb, ook al heb ik die spieren nog gemasseerd en eventueel voorzien van medical tape. Dat voelt vervelend, zeker in je benen. Het beste is om rustig te gaan wandelen of fietsen om dat vervelende gevoel kwijt te raken. Dat gebeurt meestal binnen 24 uur, soms kan het wat langer duren.


Dry-Needling is géén voorbehouden medische handeling en mag ook door sportmasseur en therapeuten worden uitgevoerd. Het werken met acupunctuurnaalden is een veilige behandelmethode, mits veilig uitgevoerd door goed geschoolde therapeuten.